onsdag den 26. december 2012

Kronprinsparret til julegudstjeneste med Isabella og Christian

Mens plusgraderne så småt var nået til København, var der juleaftensdag traditionen tro julegudstjeneste i Garnisonskirken kl. 16, og kronprinsparret, der i år fejrer jul på Amalienborg, var med.
Dronning Margrethe og prinsgemalen havde valgt at fejre jul med de fire børnebørn prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena samt prins Joachim og prinsesse Marie på Schackenborg Slot i Møgeltønder.
I København fejrer kronprinsparret i år ikke højtiden blot sammen med deres børn – se i BILLED-BLADET efter nytår, hvem de havde inviteret med i kirken til julegudstjeneste.

søndag den 9. december 2012

Afgørelse i fiskerisag udskudt

Gilleleje: Der går mindst to måneder, før det bliver afgjort, om grundlaget for sagerne om ulovligt fiskeri i Kattegat skal en tur forbi EU-domstolen. Først skal Rigsadvokaten og et juridisk specialudvalg vurdere sagen.
I et notat udarbejdet af en EU-ekspert fra advokatfirmaet Kromann Reumert bliver det slået fast, at bekendtgørelsen om at forbyde fiskeri i det pågældende område af Kattegat er i strid med EU-lovgivningen. Og derfor bad Østre Landsret anklagemyndigheden om at rådføre sig med andre myndigheder, da de tre første fiskerisager skulle prøves for landsretten i august. Fristen for den høring udløb 1. december, men anklagemyndigheden har nu fået udsættelse til februar.
- Sagen skal forelægges for Rigsadvokaten, der skal drøfte sagen med NaturErhvervsstyrelsen om den skal fremlægges for et juridisk specialudvalg under Justitsministeriet. Rigsadvokaten starter med at indhente materiale fra NaturErhvervsstyrelsen, og det materiale tror jeg ikke, man har fået endnu, oplyser advokat Morten Rosendahl, der er forsvarer for ni ud af de i alt ti fiskere, der er tiltalt for at fiske ulovligt i det lukkede område.

mandag den 12. november 2012

Kira Skov og Peter Peter er klar med Personas debut

Sommetider skal der ikke mere end en sms til, før nye venskaber og sød musik opstår. Det er i hvert fald starten på historien om Persona, et nyt projekt af Kira Skov og Peter Peter, hvor de har skabt et ejendommeligt og atmosfærisk lydunivers i form af albummet Epiphanies Of Grandeur, mikset af ingen ringere end Flemming Rasmussen, der blandt andet var med til at lave det første Sods-album og producerede de bedst lydende Metallica-plader.
Som Kira kan fortælle, blev samarbejdet med Peter Peter indgået uden videre kendskab til ham:
– Jeg flyttede til USA da jeg var 17 år og var væk i otte år, og det var i den periode, at Sort Sol fik deres store kommercielle gennembrud, så selvom jeg godt kendte navnet Sort Sol, så var det ikke noget, jeg dyrkede eller fulgte med i. Men jeg kan huske en aften for nogle år siden, hvor jeg sad og så Bleeder-filmen og reagerede ret kraftigt på musikken og spurgte min mand, om hvem der havde lavet det. Han sagde, at det vist var ham der Peter Peter.
– Kort efter fik jeg fat i Peters nummer og sendte en sms og spurgte, om han havde lyst til at mødes. Der gik lidt tid, inden jeg fik et svar, men han skrev så, at han troede, at det var en rigtig god ide at lave noget sammen. Fra starten var det præget af god intuition, for vi vidste ikke hvad vi skulle lave og vi kendte ikke rigtig noget til hinanden. Første gang jeg mødte Peter, gav han mig en film, og udvekslingen af film og musik var i særdeleshed med til at forme Persona. Jeg tror det er måden, Peter arbejder på, for han er et levende leksikon inden for film og musik.
Blandt de sange Kira fik tilsendt var Comin' Back To Me med Jefferson Airplane og Willow's Song fra The Wicker Man-filmen. Hun fik også én af Peter Peters yndlingsfilm, Indian Runner og ikke mindst Ingmar Bergman-filmen Persona, der endte med at navngivne samarbejdet.
– Der var simpelthen bare noget dragende ved den film og måden, karaktererne smeltede sammen og skiftede roller, forklarer Kira. 
Efter et års tid efter første møde, blev der taget hul på at skrive og skabe noget konkret musik sammen, og her et par år senere ligger albummet Epiphanies Of Grandeur så klar. Kira fortæller, at det har været den længste pladeproces, hun har været igennem grundet Peter Peters perfektionisme, men det til trods har det været en meget lærerig og inspirerende oplevelse at gennemarbejde materialet så grundigt.

lørdag den 27. oktober 2012

Ekstra Bladet - Ny hjemmeskuffelse for Ajax-danskere

Ajax med Christian Eriksen og Christian Poulsen i startopstillingen skulle forsøge at ryste onsdagens Real Madrid-lussing af sig, da Utrecht søndag kom på besøg på Amsterdam Arena i Æresdivisionen.

Det lignede ellers en simpel dag på kontoret, da hjemvendte Ryan Babel bragte værterne på 1-0 efter blot fem minutters spil. Men Ajax kunne ikke følge op på den stærke indledning, og det blev ikke til flere mål i anden halvleg.

En ankelskadet Christian Poulsen blev i pausen erstattet med Fabian Sporkslede. Og den indskiftede Ajax-spiller scorede efter blot fem minutter på banen selvmål og bragte på uheldig vis Utrecht på 1-1.

Efter 70 minutters spil fik Christian Eriksen en gigantisk mulighed for at bringe Ajax foran, men danskeren formåede på forunderlig vis at sparke forbi målet fra fem meters afstand.

Lasse Schöne blev skiftet ind i det 82. minut. Men danskeren kunne ikke ændre på, at Ajax skuffende måtte nøjes med det ene point i hjemmekampen.

Med pointtabet placerer danskerklubben sig på en foreløbig fjerdeplads i den hollandske æresdivision.

Ekstra Bladet - Stuttgart kigger på Laudrup

STUTTGART (Ekstra Bladet): Stuttgart-træner Bruno Labbadia sagde onsdag forud for kampen mod FC København, at han var imponeret over FC Nordsjællands 1-1-resultat mod Juventus i Champions League.

- Juventus er ikke et hold, der har spillet mange uafgjorte i den italienske liga i denne sæson. Det siger noget om, at hold fra den danske liga kan være med på højt niveau, sagde Labbadia.

En anden grund til, at Labbadia har været opmærksom på den kamp, kan have været Andreas Laudrup.

Ifølge Stuttgarter Zeitung var repræsentanter fra VfB Stuttgart således på plads for at kigge på den 21-årige offensivspiller, hvis efternavn også i Tyskland har en særlig klang.

Stuttgart - der af hensyn til bundlinien forholdt sig meget roligt på transfermarkedet i sommer - søger ifølge avisen en ekstra spiller til offensiven, fordi den tyske landsholdsangriber Cacau er langtidsskadet.

Klubben skal angiveligt have tre millioner euro (22 mio kroner) øremærket til et indkøb i vinterens transfervindue. Ifølge avisen lyder prisskiltet på Andreas Laudrup på to millioner euro (15 mio kroner).

Også den polske landsholdsspiller Arkadiusz Milik fra Gornik Zabrze er angiveligt inde i billedet. Han skal være lidt billigere end Laudrup.

Se også:

fredag den 26. oktober 2012

Cirque du Soleil hyldede Jackson i Herning

Siden Michael Jacksons død i 2009 har mange forsøgt at hylde The King of Pop, og det samme har det canadiske Cirque Du Soleil kastet sig ud i med deres teatralske og akrobatiske stil i "Michael Jackson: The Immortal World Tour by Cirque Du Soleil". GAFFA var med til det første af fire danske shows i Hernings Jyske Bank Boxen og Parken i København.
Jacksons musikvideoer og luftakrobatik
Cirque Du Soleil havde forberedt et show med Jacksons mest kendte og mindre kendte sange. Der var lånt meget fra Michael Jacksons musikvideoer, som ofte kunne ses på skærmene i baggrunden, selvom Cirque Du Soleil også lavede alternative nyfortolkninger. "Smooth Criminal" var lige efter bogen med dansende gangstere, og koreografien til "Bad" lå også tæt op ad musikvideoens dance-off.
"Thriller" blev præsenteret med den legendariske musikvideo i baggrunden, og udvidede videoens dæmoniske gyserunivers med mumier og flyvende monstre, der præsenterede de berømte dansetrin. De dansende mumiers bevægelser vækkede dog mere en reference til Lady Gagas video "Bad Romance" end til selve "Thriller". Igennem hele showet var en et-benet danser med krykker showets stjerne, og i "Thriller" dansede han med knoglelignende krykker, der måske var prikken over i'et i det okkulte univers.
Men der var også indslag, hvor showet rykkede sig væk fra musikvideoerne, og i stedet fortolkede Michael Jacksons sange i en ny retning. For eksempel blev "Scream" præsenteret med flyvende ninjaer sammen med avanceret akrobatik, der virkelig viste, at Cirque Du Soleil-truppen ikke "kun" er dansere. Generelt var de akrobatiske elementer og især de luftakrobatiske det, der skabte mest begejstring, når danserne hang i snore ned fra loftet og lavede yndefulde og halsbrækkende bevægelser.
Musikken var ikke lavet så meget om, som man ellers kunne have forestillet sig: Et liveband spillede til Jacksons stemme, og sangene lå tæt op ad originalerne med enkelte afvigelser, der oftest havde mash-up-karakter.

onsdag den 24. oktober 2012

Det kører for Nelson Can i Kina

Det danske pigeband Nelson Can har fået en aftale i stand med Volkswagen i Kina. Firmaet lancerede i sidste uge modellen "Beetle" på det kinesiske marked, og underlægningsmusikken til reklamekampagnerne er lavet af Nelson Can. Det er en instrumentalversion af bandets første single "Apple Pie", som i de næste seks måneder kan høres igennem kinesisk fjernsyn.
"Vi håber, at dette kan åbne nogle flere døre for os, og vi håber selvfølgelig, at det betyder, vi kan komme på turné i Kina. Det ville være helt fantastisk!" udtaler Selina Gin, som er forsanger i Nelson Can.
Nelson Can udsendte første single "Apple Pie" den 13. januar i år, der blev opfulgt af triple-ep'en "Echo Me og The Freudian Slip og Nelson Can". Bandet spillede i år på Spot Festival, Roskilde Festival og varmede op for Black Keys til en udsolgt koncert på Tap1 i august. De har desuden turneret i Norge, Sverige, Tyskland, Holland, Belgien og Skotland.
I næste uge drager pigerne til Island, hvor de skal spille på dette års Iceland Airwaves, og på lørdag deltager Nelson Can i afholdelsen af Underground Music Awards, hvor de er nomineret til en pris i kategorien "Rock". 
Se et interview med Nelson Can fra Roskilde Festival 2012:

fredag den 19. oktober 2012

GOTO: Googles DART sprog efter 1 år

På GOTO konferencen for et år siden annoncerede Google deres bud på et programmeriengssprog som kan erstatte JavaScript på internettet. I formiddags snakkede Googles Kasper Lund igen om DART på samme konference i Århus. Det blev både til en statusopgørelse efter sprogets første leveår samt en introduktion til nogle af de compileroptimeringsteknikker som Google holdet har brugt.

Målet med DART er at erstatte JavaScript som det foretrukne browser-sprog på internettet. Det motiveres af JavaScripts uheldige egenskaber som det ser ud til aldrig bliver ændret. DART udmærker sig fremfor JavaScript ved bl.a. at have frivillig kontrol af typer, klasser med traditionel single-inheritance samt mere konsistente scope-semantics. Derudover er det målet at DART skal være hurtigere end JavaScript og dermed være med til at løse problemet med opstartstiden af mobile webapplikationer som stadig er langt fra på niveau med native apps.

Kasper Lund forklarede under sit foredrag hvordan man enten kan compile DART til JavaScript som kan køre i alle moderne browsere eller man kan køre DART direkte fra en virtuel maskine som indtil videre kun er bygget ind i en særlig udviklerversion af Googles egen Chrome browser. Det er tydeligvis Googles håb at også andre browserproducenter vil indbygge direkte understøttelse for DART, men det var ikke noget Kasper Lund selv nævnte. Og da det blev spurgt fra publikum om Google havde fået henvendelser fra andre browserproducenter som kunne være interesserede, havde kasper brug for lidt betænkningstid inden han måtte svare diplomatisk at det stadig var meget tidligt for sproget. Altså ingen udsigt til bred adoption foreløbelig.

Et slide viste at JavaScript genereret med DART compileren i de fleste tilfælde stadig ikke er lige så hurtigt som håndskrevet optimeret JavaScript. Men DART som kører direkte i den virtuelle maskine er faktisk hurtigere end JavaScript i V8 motoren.

Det bliver spændende at følge med i om DART pludselig får vind i sejlene. Googles GO programmeringssprog havde jo også en meget langsom start, men oplever lige nu en kæmpe stigning i popularitet. Så intet er afgjort.

onsdag den 17. oktober 2012

Dronningen græd

Det var en dybt nedbøjet og tårevædet dronning Margrethe, der i sidste uge tog afsked med sin gode veninde og tidligere hofdame, Anita Garth-Grüner, i Tibirke kirke. 

Dronningen græd åbenlyst, og det samme gjorde prinsesse Benedikte, der ligeledes betragtede afdøde som en nær ven. Den lille kirke var fyldt ved afskeden med den 75-årige Anita Garth-Grüner, og der var kranse fra hele dele den kongelige familie samt fra dronning Sonja. 

Se de gribende billeder i BILLED-BLADET i denne uge.

torsdag den 20. september 2012

Thorning i eksklusivt interview: Det er hårdt, når det bliver personligt

Helle Thorning-Schmidt (S) har haft sit nuværende job i et år. 
Selv siger hun om det at være statsminister, at to dage ikke ens. At der skal tages hurtige, vigtige beslutninger. Og at ansvaret i sidste ende lander hos hende.
Helle Thorning-Schmidt væltede VK-regeringen efter 10 års blåt flertal og blev Danmarks første kvindelige statsminister. Men posten som leder af landet er ikke kun en dans på roser.
Den personlige kritik
I et eksklusivt interview med DR's Ask Rostrup fortæller Helle Thorning-Schmidt, hvad der er sværest ved at være statsminister.
- Der er altid kritik. Jeg har det fint med politisk kritik, for det hører med til jobbet. Men jeg synes også, at det har været meget personligt her på det sidste. Det er tungt, synes jeg. Ikke bare for mig, men også for min familie, siger Helle Thorning-Schmidt.
Er det det værste?
- Ja, det tror jeg egentlig. Der siges mange ting, som ikke passer. Og det er svært at forsvare sig imod. Det er nok der, hvor jeg bliver mest frustreret og også til tider ked af det. Med politisk funderet kritik kan man slå fra sig ved at gå ud og slås og være en del af krigen. Men det, der foregår omkring privatpersonen og familien, kan man ikke forsvare sig imod, siger Helle Thorning-Schmidt.
Galgenhumor som skjold
Hvordan håndterer du det? Både dig selv og familien?
- Over årene har det vist sig, at noget af det, som vi er gode til, er at få lagt distance og grine af tingene - altså at have sådan en vis galgenhumor i vores hverdag, det gælder også i det almindelige arbejde. Man skal have en bred ryg og en god humor. Og et godt helbred for at klare sig i dansk politik, siger Helle Thorning-Schmidt.
Du kan se meget mere med statsminister Helle Thorning-Schmidt i denne uges afsnit af DR 1-programmet Bag Borgen, som bliver sendt i aften klokken 21.55.

søndag den 16. september 2012

Lyt til Xanders favorit-sangstemmer - Nyhed

Når tv-programmet "Voice - Danmarks Største Stemme" i morgen aften går i luften vil Xander være i dommerpanelet sammen med Sharin Foo, L.O.C. og Lene Nystrøm. Streamingtjenesten WiMP har bedt den populære sanger om at lave en playliste med nogle af sine personlige favoritsange.
Playlisten indeholder 22 sange, og er – ligesom tv-programmet gerne skulle være – fyldt med store sangstemmer, blandt andet Beyoncé, Mariah Carey, Aaliyah og Whitney Houston. Øverst på listen kan findes Xanders nye single "Over Alle Bjerge". Michael Jackson er repræsenteret to gange, og det samme er Xanders mor, Anne Linnet, med "Tusind Stykker" og "Det er ikke det du siger" – sidstnævnte er dog sunget af Sanne Salomonsen, og sangen spilles af Anne Linnet Band med tekst af Linnet og musik af den senere grillkonge Jan Glæsel. Desuden er der sange fra Drake, Frank Ocean, Ray Charles og et nummer fra Sebastians "Skatteøen".
Xander Linnet udsendte sidste år sit debutalbum "Over Skyer, Under Vand", der indeholdt hits som "Os To og Mine Lagner" og "Det Burde Ikk Være Sådan Her", som hurtigt steg til tops på de danske download- og radiohitlister og har over tre millioner visninger på YouTube. Til oktober udsendes opfølgeren til debutpladen.
Om debuten som dommer i "Voice – Danmarks Største stemme" siger Xander: "Som musiker kan jeg vælge enten at sætte mig ned og brokke mig over, at tiden har mere fokus på gøgl og varm luft, end den har på det egentlige indhold. Eller jeg kan vælge at være med til at præge tiden sammen med et program, der i det mindste forsøger at gøre en forskel i hele det her cirkus. Det gør "Voice". Programmet handler først og fremmest om stemmen. Om folk, der har øvet sig på at synge."
"Voice – Danmarks største stemme" kan ses på TV2 i morgen klokken 20.

onsdag den 29. august 2012

200 rotter dræbt i nordsjællandsk villa

En ældre kvinde har gennem flere år tilsyneladende holdt rotter som kæledyr i sin villa i Helsingør.

Da skadedyrsbekæmpere tidligere på året dukkede op i hendes hus, myldrede rotterne om benene på dem, skriver Helsingør Dagblad.

Rotteredder under hele huset
Ifølge avisen havde skadedyrene gnavet store dele af stuegulvets gulvbrædder op og etableret rottereder i det meste af husets stue- og kælderarealer.

Der var slimspor overalt, og rotteekskrementer lå spredt ud over gulve og hylder - hvis de da ikke var presset ned mellem gulvplankerne i ejendommen, der ligger i nærheden af Marienlyst Slotspark i den nordsjællandsk havneby.

Inde i et viktualierum ved køkkenet fandt skadedyrsbekæmperne rotte-afføring i en mængde, som svarede til fem fyldte trillebøre.

Da udryddelsen af skadedyrene i huset efter små to måneders arbejde var overstået, havde skadedyrsbekæmperne fanget, forgiftet og skudt mindst 203 rotter.

Chokeret rottefænger
Men antallet af firbenede kravl på ejendommen kan meget vel have været oppe på omkring 250, vurderer ansatte i skadedyrsbekæmpelsen, der medvirkede ved rotteudryddelsen.

- Vi kom på sporet af den befængte ejendom, da en pårørende til kvinden kontaktede os for at få hjælp til at udrydde, hvad han mente var mus på adressen, siger lederen af Helsingør Kommunes skadedyrsbekæmpelse, Erik Månsson, til Helsingør Dagblad.

- Beboeren var på det tidspunkt indlagt med dårlig ryg. Men da vores medarbejder dukkede op i villaen, kunne han konstatere, at der ikke var tale om mus, men om rotter, tilføjer miljøsagsbehandleren.

mandag den 20. august 2012

Fattige koster boligselskaber dyrt


Flere og flere har ikke råd til at betale deres husleje. Og det er dyrt for de almene boligselskaber.

Det siger Danmarks største almene boligselskab, KAB.

KAB administrerer 50.000 lejeboliger i hovedstadsområdet.

Mistede millioner

Hos KAB skyldte lejerne 72 millioner kroner i husleje sidste år. For fire år siden skyldte de kun 21 millioner kroner.

Det skriver avisen Politiken.

Normalt lægger boligselskaber penge til side hvert år til at dække eventuelle tab med.

I 2008 lagde KAB 8 millioner kroner til side. Sidste år lagde KAB 31 millioner kroner til side.

Skræmmende udvikling

Jesper Nygård er direktør i KAB. Han kalder udviklingen "skræmmende".

- Flere beboere end nogensinde før bliver sat på gaden, fordi de ikke kan betale huslejen.

- Men vi ser også mange almindelige sager om fraflytning, hvor tidligere beboere ikke kan betale regningen for flytningen, siger Jesper Nygård.

Går ud over de andre lejere

De ubetalte regninger rammer de beboere, der betaler huslejen til tiden.

Deres husleje bliver ved med at stige.

Og de må finde sig i, at der bliver sparet på vedligeholdelse, rengøring eller en ny legeplads til børnene.

Borgmester vil ændre loven

Frank Jensen er overborgmester i København. Han vil have ændret loven.

Frank Jensen mener, at kommunerne nemmere skal kunne hjælpe borgere med at betale huslejen:

- Vi kan jo se, at det i mange tilfælde er langt dyrere at genhuse de borgere, der bliver sat på gaden, end at hjælpe dem med at betale huslejen, så de kan blive boende.

Intet er gratis

Frank Jensen understreger, at kommunens hjælp ikke er tænkt som en gavebutik.

Pengene skal betales tilbage af borgeren gennem afdrag.

søndag den 19. august 2012

Messi førte an i Barcelona-opvisning




Lionel Messi skulle kun bruge et kvarter af den nye sæson for at lave sine første to mål, og også tilbagevendte David Villa kom på tavlen i 5-1-sejren over

Real Sociedad.

Noget uvant var det Barcelonas anfører Carles Puyol, der bragte værterne foran 1-0 efter få minutters spil, da han headede et hjørnespark i mål.

Gæsternes Gonzalo Castro udlignede kort tid efter til 1-1, inden Messi overtog scenen og lod sit verdensberømte venstreben lyne to gange.

Efterfølgende handlede det blot om, hvorvidt Messi ville score hattrick. Argentineren havde rigeligt med chancer til at score igen, men han måtte nøjes med

de to mål til at begynde med.

Pedro Rodriguez og David Villa scorede til 4-1 og 5-1 for Barcelona, der også havde den 21-årige spanier Cristian Tello på venstrekanten som en af de bedste

på banen. Tello lagde op til to mål og bliver spændende at følge i sæsonen.

Sejren var ekstra god for FC Barcelona, eftersom ærkerivalen og de forsvarende mestre fra Real Madrid tidligere søndag indledte sæsonen med 1-1 hjemme mod

Valencia.

fredag den 17. august 2012

Valnødder giver bedre sædkvalitet





Valnødder får tilsyneladende amerikanske mænds sædceller til at svømme lidt hurtigere. Det rapporterer amerikanske forskere ved University of California i tidsskriftet Biology of Reproduction.

Det amerikanske studie omfattede til sammen 117 mænd i alderen 21-35 år og alle blev vurderet til at være sunde og raske, skriver Videnskab.dk og fortsætter:

I et randomiseret kontrolleret forsøg blev herrerne delt ind i tre grupper:

•En nøddefri gruppe
•En som spiste andre typer nødder
•Den valnøddespisende bande

Sidstnævnte satte 75 gram valnødder til livs hver dag, mens studiet foregik over 12 uger.

Grunden til, at 75 gram valnødder blev valgt, er, at en sådan mængde i tidligere studier har været nok til at ændre niveauer af fedtstoffer i blodet. Samtidig har denne mængde ikke bidraget til vægtøgning hos raske, unge mænd, ifølge en pressemeddelelse fra Society for the Study of Reproduction.

Det gode med valnødder er, at de kun indeholder lidt mættet fedt, samtidig med at de er rige på flerumættede fedtsyrer, og at disse nødder desuden indeholder omega 3-fedtsyren alfa-linolen (ALA).

Sunde fedtsyrer
Og netop flerumættede fedtsyrer er meget vigtige blandt andet for, at mandens sperm modnes korrekt, påpeger Wendie Robbins og kolleger ved University of California.

De ville derfor tjekke, om unge herrer med en vestlig kost kunne højde sædkvaliteten med indtag af valnødder. I en vestlig kost snakker vi gerne om ganske meget kød, mættet fedt og søde sager. Og som regel for lidt af de sundere fedtsyrer.

Efter tre måneder så forskerne hverken en ændring i vægt eller aktivitetsniveau.

Men til gengæld observerede de, at de mænd, som spiste deres valnødder, havde tydeligt højere niveauer af omega 6- og omega 3-fedtsyrer - og havde sperm af højere kvalitet.

Alligevel er det at gnaske valnødder ikke altid er det samme som at svinge en tryllestav og få en højere frugtbarhed.

Forskerne understreger, at det fortsat er uvist, om nøddefordelen vil gælde for mænd, der har fertilitetsproblemer – og om effekten vil give udslag i øget frugtbarhed.


torsdag den 16. august 2012

DA: Få bliver ramt af nye dagpengeregler




Ingen ved, hvor mange der kommer til at mangle deres dagpenge, når nye regler træder i kræft i 2013, men A-kassernes bud er i hvert fald stærkt overdrevet.

Sådan lyder budskabet fra Dansk Arbejdsgiverforening, der ikke tror på arbejdsløshedskassernes organisation AK Samvirkes profeti om, at 20.000 kommer til at

miste retten til dagpenge.

Spørger man DA, er tallet nærmere 4800. Organisationens bud tager afsæt i en rapport, som Rambøll har lavet for Københavns Kommune på baggrund af tal fra

2010.

Kommer ikke i nærheden af 20.000
I den står der, at cirka 50 personer om måneden - eller 650 på årsbasis - risikerer at falde ud af dagpengesystemet i Københavns Kommune. Ganget med antal

indbyggere i kommunen i forhold til resten af landet lander tallet altså på cirka 4800 på et år.

- Det kan nok gå lidt til begge sider, men det giver en indikation. Hvis man tager det udgangspunkt, ender man i den størrelsesorden. Der er der ingen

erfaringsmæssig basis for, at man overhovedet skulle ende i nærheden af de 20.000, mener underdirektør i DA Erik E. Simonsen.

Hos AK Samvirke lægger man ikke skjul på, at det store tal kan trækkes ned, hvis man tror på, at mange af de mennesker kan tage sig sammen på falderebet og

finde et job.

Uhyggeligt stort antal
- Det er derfor, at vi har sagt tidligere, at bruttotallet er 30.000, men selvfølgelig bliver en del heldigvis reddet på målstregen. Men det er naivt at tro,

at det store antal kan bringes længere ned end 20.000, understreger direktør for AK Samvirke, Verner Sand Kirk.

Han understreger, at det handler om et uhyggeligt stort antal, som skal finde sig et nyt job, og at situationen på arbejdsmarkedet i dag er en anden, end i

2010, som var baggrunden for Rambølls rapport.

Erik E. Simonsen fra DA mener, at erfaringsmæssigt bliver mange reddet, når de ikke længere har ret til dagpenge, men at det er svært at sætte præcise tal

på.

- Realiteten er, at vi ikke ved så meget om det, fordi vi ikke har været i et toårigt dagpengesystem før. Derfor skal man passe på med at være for markant i

sine udtalelser, for ingen af os kan sige, hvor mange det bliver med sikkerhed, siger han.

onsdag den 15. august 2012

Så kom den negative boligrente



Renten på et et-årigt flekslån er nu nede på rekordlave 0,19 procent. Det skyldes, at investorerne er begyndt at købe boligobligationer til negativ rente.

Det skriver epn.dk.

Det er første gang, at investorerne er gået efter den negative rente. Og det betyder helt konkret, at investorerne er klar til at betale for at investere i

danske boligobligationer og ikke automatisk få forrentet deres investering.

- Der er tale om et sommermarked nu, så der skal relativt få handler til at flytte markedet. Og tirsdag var der en stor handel, der udløste den rekordlave

rente, siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig til epn.dk.
Obligationer er en sikker havn

- Investorerne, der købte obligationerne, fik en negativ rente, siger cheføkonomen.

Realkreditobligationerne - eller boligobligationer - udgør en betydelig andel af de danske værdipapirer. Og investorerne er villige til at betale, fordi det

giver dem en mulighed for at placere deres penge i sikre og likvide aktiver.

Investorer i både Danmark og udlandet bruger danske realkreditobligationer som sikker havn. Og det har fået renterne på realkreditobligationer til at falde

meget, siden finanskrisen indtraf i efteråret 2008.

Og i sidste ende kommer det direkte boligejerne til gode gennem lavere renter på deres realkreditlån.

tirsdag den 14. august 2012

Bier skal også på festival i Toronto



De danske filminstruktører Susanne Bier og Tobias Lindholm kommer til at rejse en del sammen i den kommende tid.

Først blev de to instruktører udtaget til filmfestivalen i Venedig, og nu er de så begge kommet på programmet på filmfestivalen i Toronto, oplyser Det Danske

Filminstitut.

Begge festivaler finder sted i første halvdel af september, og efter verdenspremiere i Venedig vil Biers romantiske komedie Den Skaldede Frisør og Lindholms

piratdrama Kapringen få nordamerikansk premiere i Toronto.

Nordamerikas største festival
Den skaldede frisør er inviteret til en Special Presentation, mens Kapringen er udtaget til programmet Contemporary World Cinema, der fokuserer på gribende

historier med et globalt perspektiv.

- Toronto er Nordamerikas største filmfestival, og det glæder både Susanne og mig enormt meget, at filmen nu får det perfekte afsæt forud for sin lancering i

USA og Canada senere på året, siger Sisse Graum-Jørgensen, der har produceret Den Skaldede Frisør, i en pressemeddelelse.

I forvejen er Nikolaj Arcels En Kongelig Affære og Thomas Vinterbergs Jagten udtaget til festivalen sammen med dokumentarfilmen The Act of Killing, som er

dansk produceret.

Dyrholm og Brosnan i hovedrollerne
Faktisk er en sjette film med dansk islæt også at finde på Toronto International Film Festival.

Dokumentaren A World Not Ours er nemlig instrueret af danske Mahdi Fleifel, men er produceret i et samarbejde mellem England og Libanon.

Den Skaldede Frisør er Susanne Biers første film siden Oscar- og Golden Globe-vinderen Hævnen.

Den er dog i en helt anden genre, da der er tale om en romantisk komedie, som har Trine Dyrholm, og den tidligere James Bond Pierce Brosnan i hovedrollerne.

Kapringen er et anderledes alvorligt drama, og det er Tobias Lindholms første film son eneinstruktør, efter han i 2010 lavede Bodil- og Robert-vinderen R

sammen med Michael Noer.

Lindholm har desuden skrevet manuskriptet til Jagten.

mandag den 13. august 2012

Økonomien har været præget af blandede, men mest kedelige signaler i løbet af sommeren, mener bankøkonom





Trods enkelte solstråler har Danmarks økonomi mest været præget blæst og kulde. Det konstaterer Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, der i en analyse ser

på den økonomiske udvikling hen over sommerperioden.
På den positive side glæder han sig over en ny rekord på betalingsbalancen i juni efter et i forvejen stort overskud i maj. Dette overskud er vigtigt for

tilliden til den danske økonomi.
Også eksporten har lunet lidt på det seneste. Eksporten har blandt andet glæde af den svage euro, der gør danske varer mere konkurrencedygtige.
Juli bød på en lidt overraskende fremgang i tillid hos industriens virksomheder, og så viste nationalregnskabet sidst i juni glædeligt en BNP-vækst på 0,4

procent.
Men på en række andre områder kniber det for økonomien at komme op i fart, fremgår det af analysen.
Ledigheden sniger sig stadig opad, og forbrugerne har svært ved at finde optimismen. Inflationen er højere end lønstigningerne, og boligmarkedet er fortsat

skrøbeligt med fald i huspriser fra april til maj.
Den måske mest bemærkelsesværdige økonomiske nyhed i sommer var ifølge Steen Bocian, at Danmarks Nationalbank for første gang har sat en ledende rentesats i

negativ, idet renten på indskudsbeviser blev sænket til minus 0,2 procent.
Den negative rente skal være med til at mindske valutapres på kronen.
- Når vi skal samle op på de økonomiske nøgletal, som er blevet offentliggjort hen over sommeren, så må vi desværre nok konkludere, at de har været svagt

skuffende, lyder dommen fra Steen Bocian.
I begyndelsen af juli forventede Danske Bank en BNP-vækst i andet kvartal på 0,5 procent. Hvis man skal nå det, vil det kræve en del mere "solskin" i

kommende økonomiske tal end i de tal, man har set i løbet af ferien, fremgår det af analysen.

søndag den 12. august 2012

Velkommen til landbruget



Tænketanken Vores Bornholm har inspireret Henry Jespersen fra Bornholms Landbrug til, at fortælle de gode historier om landbruget. Det gør han fire gange i år og det med kaffe på kanden.

- Vores Bornholm har udarbejdet et stort idekatalog og punkt nr. 29 lyder "Velkommen indenfor". Dét skal vi blive bedre til på Bornholm for dermed bliver det ikke kun de triste nyheder som kommer frem, men også de gode historier, som gør mange landmænd stolte, fortæller Henry Jespersen.

På mandag fortæller centerlederen historier på Brændgård i Østermarie, hvor man samtidig kan besøge en svinebedrift. Tidligere har Henry Jespersen bydt indenfor på Kannikegård, man har besøgt en gård med kvæg og senere i år venter besøg og historier på en minkfarm og hos en økologisk planteavler.

((Besøget på mandag starter kl. 13:30 og det er hos Vivi og Karsten Westh på Brændegård, Grammegårdsvej 4, 3751 Østermarie. Kig efter den blå kaffekande.))

lørdag den 11. august 2012

Firmaer skjuler arbejdsulykker

Over hele landet skjuler virksomheder arbejdsulykker. To ud af tre 3F-afdelinger oplever, at virksomheder ikke anmelder ulykker, som de skal, ifølge loven.

Det viser en rundspørge fra Fagbladet 3F hos sagsbehandlere i 3F's afdelinger. I stedet må fagforeningerne gribe ind og anmelde ulykkerne, når arbejdsgiverne

ikke følger loven.

 - Det er katastrofalt, at mange virksomheder ikke anmelder ulykkerne. Det er direkte ulovligt, hvis de glemmer det eller vælger at skjule ulykken, siger

Palle Larsen, chef for arbejdsmiljø i 3F.
Ikke kun mindre ulykker

Problemet er så stort, at op mod hver anden ulykke på arbejdet aldrig bliver anmeldt, selvom loven kræver det. Og det er ikke kun småtterier, der bliver

holdt skjult:

Af de arbejdsulykker, der medfører amputation eller en brækket knogle, bliver hver fjerde ulykke holdt skjult for Arbejdstilsynet. Det afslører en omfattende

rapport, forskere på Odense Universitetshospital og Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning har lavet for LO.

 - Det er et problem, at virksomhederne ikke anmelder ulykker. Man ville heller aldrig acceptere et regnskab, hvor 25 procent af de vigtige bilag var

bortkommet. Det holder ikke, siger Jens Lauritsen, overlæge på Odense Universitetshospital.
Vil undgå kontrol

Nogle virksomheder, især mindre, ved ikke, at de skal anmelde ulykker, mens andre skjuler ulykker for at undgå kontrol af sikkerhed og arbejdsmiljø. Det

fortæller Jens Skovgaard Lauritsen, der er kontorchef i Arbejdstilsynet.

 - Nogle virksomheder anmelder ikke ulykker, fordi de ikke vil have opmærksomhed fra Arbejdstilsynet. Vi har hørt om tilfælde, hvor ansatte bliver kørt i

privatbil til skadestuen sådan, at arbejdsgiveren undgår opmærksomhed fra Arbejdstilsynet, fortæller Jens Skovgaard Lauritsen.
Ansatte tier

Hos industriens organisation, DI, påpeger chefkonsulent Susanne Lindhardt , at nogle medarbejdere aldrig fortæller om ulykken til deres chef. Og så er det

mere end svært for chefen at anmelde sagen. Hun kender ikke til, at virksomhederne skjuler ulykker for at gemme sig for Arbejdstilsynet eller undgå en dyrere

forsikring.

onsdag den 8. august 2012

Derfor skærer Danske Bank trods milliard-overskud

Danske Bank har i første halvår af 2012 opnået det bedste resultat siden finanskrisen i 2008. Efter skat havde banken et overskud på 2,3 milliarder kroner. Et overskud, der er 20 procent større end samme halvår sidste år.

Alligevel planlægger banken at reducere deres stab med 2.000 medarbejdere, at lukke adskillige filialer og at gøre det endnu dyrere for bankens kunder at låne penge.

Strategien hænger ikke sammen med grådighed, men er en nødvendighed, vurderer seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, Lars Krull.

- Danske Bank er helt og aldeles nødt til det. For det første fordi myndighederne kræver, at banken skal være bedre polstret - altså have et ekstra lag fedt at tære på. For det andet fordi bankerne ikke tjener på indlån i øjeblikket, siger han.
En virksomhed vil have overskud

DR Nyheders erhvervskorrespondent, Nina Munch-Perrin, forklarer, at man skal forstå Danske Banks strategi med det in mente, at banken er en virksomhed, der som enhver anden virksomhed gerne vil have overskud.

- Banken er ejet af aktionærer, og hvis de ikke får et acceptabelt afkast, så risikerer man, at de trækker sig eller vigtigere:  at nye ikke gider kommer til. Derfor kan man sige, at banken skal gøre sig lækker over for dem, der gerne vil investere, siger hun.

En tommelfingerregel er, at en bank gerne skal have et overskud på 10 procent af egenkapitalen.  Men lige nu har Danske Bank kun et overskud på under fire  procent, så overskuddet skal gerne mere end fordobles, hvis man skal tage hensyn til ejerne.
Skal charme ratingbureauer

En anden grund til, at Danske Bank gerne vil hæve indtægterne, er, at banken skal vise de såkaldte ratingbureauer, at den har styr på tingene og har penge på kistebunden.

- Ratingbureauerne giver bankerne karakter efter, hvor sunde de er. Og hvis de for eksempel ikke har en god sund har en dårlig egenkapital, får de en dårlig karakter, og det gør det dyrere for dem at låne penge, siger Nina Munch-Perrin.

For at kunne låne penge til den lavest mulige rente, skal Danske Bank altså kunne dokumentere, at det ser fornuftigt ud. Og her kan bankens regnskaber nemt blive bedre.
Ejere af ejerboliger vinder

Banken forsøger at gøre det pænere ved, at den tager en højere rente hos mange kunder, selvom Nationalbanken lader den falde.

Nina Munch-Perrin forklarer, at Danske Bank er giver bedre forhold for nogle kunder.

- Ejere af ejerboliger har lave renter via deres realkredit lån og nyder godt af det her. Men folk, der eksempelvis kun har et andelsboliglån eller billån, oplever de store rentestigninger, siger hun.
Stem med fødderne

Danske Banks regnskab kunne også se endnu bedre ud, hvis omkostningerne blev nedbragt, og derfor vil banken skille sig af med 2.000 medarbejdere i løbet af tre år og 65 til 70 filialer alene i år.

Banken forklarer filiallukninger med, at kunderne i mindre grad bruger banken, og den udvikling må man handle på.

- Det kan man give dem ret, hvis man skal se på, at banken er en virksomhed, der skal følge med tiden. Og hvis kunderne er utilfredse, kan de jo stemme med fødderne og finde en anden bank, siger Nina Munch-Perrin.

mandag den 6. august 2012

Bolt: Endnu ikke en legende

Usain Bolt er endnu ingen legende. Det mener i hvert fald Usain Bolt selv efter søndagens OL-sejr i 100 meter-løbet på det olympiske stadion i London. 

- Det var første skridt for mig. Hvis jeg også forsvarer min OL-titel på 200 meter, så vil jeg betragte mig selv som en legende. Det er mit ultimative mål at blive en legende, siger Usain Bolt. 

Jamaicaneren blev den første løber siden amerikanske Carl Lewis til at genvinde OL-guld i 100 meter-løbet, da han sejrede i tiden 9,63 sekunder, fem hundreddele fra Bolts egen verdensrekord. 

Ingen løber har endnu genvundet OL-titlen i 200 meter-løbet. 

Usain Bolt mener, at det er større for ham at genvinde 100-meter titlen, end da han vandt distancen for første gang ved legene i Beijing for fire år siden. 

- Ja, det betyder meget mere.  - Mange mennesker tvivlede på mig og sagde, at jeg ikke ville vinde. Derfor var det en bedre følelse at komme først over stregen og vise, at jeg stadig er den bedste, siger han. 

Usain Bolt fik med sejren ved OL samtidig revanche for blamagen ved sidste års VM i Daegu i Sydkorea. Her blev han diskvalificeret for at tyvstarte i 100 meter-finalen. 

- Det, der skete i Daegu, har været oppe i mit hoved en gang imellem. Men da jeg hørte mit navn blive råbt op før løbet i aften, gik det væk. Jeg tænkte; nu er det nu, siger Usain Bolt.

Hans landsmand, verdensmesteren Yohan Blake, vandt OL-sølv i London i 9,75 sekunder.

Bronzen gik til OL-guldvinderen fra 2004, Justin Gatlin. 

Amerikaneren, som tidligere har afsonet en lang karantæne for doping, løb i 9,79 sekunder.

søndag den 5. august 2012

Tilfreds Thorning: Danmark har leveret resultater

Det er en "meget tilfreds" dansk statsminister, der på lørdag skal lukke og slukke for det danske EU-formandskab. Danskerne har leveret det, de skulle, mener Helle Thornings-Schmidt.

- Jeg er meget tilfreds med, at på trods af krise og alt hvad der har været, så er det lykkedes os punkt for punkt at tage beslutninger, som giver mere disciplin i vores økonomi, skaber mere vækst, og om sikrer, at vi er 27 lande der arbejder os fremad sammen, siger hun.

Hele vejen rundt
Her på kanten af det danske formandskab, har regeringen selv døbt det "rugbrødsformandskabet", fordi fokus har været at få en lang række sager på plads.

- Det har handlet om konkrete resultater for borgerne og for virksomhederne, og det har vi leveret. Vi har fået resultater hele vejen rundt. Det er ikke så nemt i en tid, hvor der bare tales om krise og krise, at samle de 27 om konkrete løsninger, siger statsministeren som svar på, hvad hun er mest tilfreds med ved formandskabet.

De gode resultater, formandskabet har fået i hus, vil dog næppe give point på den hjemlige konto, skriver DR's Ask Rostrup i denne analyse.

Ved ikke, hvordan det er gået
Og danskerne - altså vælgerne - har ikke særlig meget fornemmelse af, hvordan det egentlig er gået med EU-formandskabet, viser en måling, Epinion har lavet for DR.

33 procent af de adspurgte kunne intet sige om, hvordan regeringen havde klaret formandskabet. Og blandt de 18-34-årige, var det næsten halvdelen af de adspurgte - 48 procent - der måtte melde pas til det spørgsmål.

Du kan se formandskabets egen liste med resultater her

torsdag den 2. august 2012

Leder efter forsvundet 19-årig under isen

Svensk politi arbejder nu med en teori om, at den forsvundne 19-årige Joey ligger under isen på en af de mange elve i området ved Ritsem. I knap otte døgn har redningsfolk ledt efter ham med helikoptere, hunde og fjeldreddere.

Grottespecialister er derfor fløjet ind fra Kiruna-området for at søge efter danskeren, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

- De skal kontrollere isdækkede vandløb, hvilket de er specielt uddannet til, siger Erik Kummu, vagthavende ved Norrbotten Politi, til TT.
En kamp mod uret

Specialisterne er trænet til at udføre redningsoperationer i vanskeligt terræn, som afsatser, klipper, gletscherspalter og gruber.

Hele onsdagen søgte op mod 30 reddere efter den forsvundne dansker på jorden, mens helikopterne også søgte fra luften.

Tidligere har indsatsleder Tony Kvickström kaldt det "en kamp mod uret" for at finde danskeren en i live. Han er som sunket i jorden, efter at han onsdag for mere end en uge siden gik alene ud i den nordsvenske vildmark.
Reddere kommet til skade

Selv om politiet håber at finde danskeren uskadt, så kan der være sket en ulykke. Flere af de reddere, som har søgt i vildmarken, er nemlig selv kommet til skade.

- Der er nogle, som er kommet til skade ved eftersøgningen, og som ikke kan fortsætte. Det er ikke noget alvorligt, men det viser, hvor hårdt terrænet er i området, sagde Stina Lindmark.

Den efterlyste dansker besluttede sig for at tage en tur til Allak-toppen, mens hans kammerat blev tilbage ved lejren. Da den 19-årige ikke var vendt tilbage fem timer senere, blev kammeraten urolig og kontaktede politiet.

onsdag den 1. august 2012

Tag elevatoren til det ydre rum

Forestil dig et kabel på omkring 36.000 kilometers længde.

Den ene ende forbinder man til Jorden og den anden til en satellit, der holder en fast position til jordoverfladen. Så kan man suse op og ned ad kablet med flere hundrede kilometer i timen.

Det er idéen bag rumelevatoren.

Lyder det som ren science fiction? Det var det også engang.

Men nu kan den vidtsvævende vision blive til jordnær virkelighed.

Europæerne med i spillet
I årevis har amerikanerne med NASA i spidsen været i gang med at afprøve teknikken bag. I Japan pusler forskere allerede med noget, der ligner en produktionsplan.

Nu er europæerne også ved at komme med i spillet om at skabe en elevator med endestation i himlen.

På en græsmark lidt uden for München kæmper unge forskere for at revolutionere rumfarten med skruer, kabler og matematiske beregninger.

De deltager i den første rumelevator-konference i Europa.

Billigere, nemmere, sikrere
Fordelene ved en rumelevator er utallige.

Transport af mennesker og gods ud i rummet bliver nemmere, sikrere og mindre forurenende. Og det til en brøkdel af den pris, det koster at opsende selv de billigste raketter.

"I dag koster det omtrent 20.000 euro at sende et kilo materiale ud i rummet. En rumelevator ville gøre fragten meget billigere, siger tidligere ESA-astronaut Ulrich Walther, som vi møder i München.

Et himmelvæld af muligheder
Rumelevatoren åbner også op for et himmelvæld af nye muligheder.

Den vil kunne få stor betydning for vores udforskning af rummet.

Masser af energi og råstoffer gemmer sig derude. Og fra elevatoren kan man få rumskibe til at accellerere hurtigere og bringe rejsetiden til Mars ned fra måneder til få uger.

Sky is the limit
Men også kommerciel rumfart og rumturisme vil blive muligt.

Bare udsigten kunne blive en turistattraktion.

"Man kunne tage på rumcafé omkring 100 km oppe i stratosfæren. Eller tage et skydive fra elevatoren", siger Martin Lades, leder af EuroSpaceward, foreningen for europæiske rumelevatorforskere. Han tilføjer:

"Helt bogstaveligt: Sky is the limit."

Et kabel der kan holde
I München konkurrerer fem hold fra Japan, USA og Tyskland om at give det bedste bud på et tøjr, der kan holde til de enorme belastninger, som en rumelevator udsættes for.

Kablet, som elevatoren skal køre op og ned ad, er en af de største udfordringer for ingeniørerne.

Det skal både være let og ekstremt stærkt. Det skal kunne bære den fragt, der skal transporteres. Det skal tåle at blive skudt på med mikroskopiske partikler, som flyver rundt i rummet.

Modstå almindelig vind og vejr, og ja, selv terrorangreb.

I vores levetid
Kablet fremstilles af såkaldte kulstof-nanorør. Det stærkeste materiale, vi overhovedet kender: 100 gange stærkere end stål, og dobbelt så hårdt som diamanter.

Rumforskere mener, at netop dette superstærke vidundermateriale er med til at gøre visionen til virkelighed. Endda i vores levetid.

"Kigger vi lidt ud i horisonten, er det muligt. For nu har vi de materialer, der skal til. Det er derfor, vi er så begejstrede", fortæller Martin Lades.

 Optimisme trods krise
Men der er der også en anden udfordring. Den økonomiske.

For selvom elevatoren på sigt gør rumfart billigere, kræver det masser af penge at realisere den. I USA, der tidligere har sørget for de største landvindinger i rummet, har præsident Obama smækket pengekassen i.

Og Europas finansielle problemer lover heller ikke godt for rumelevatoren i nær fremtid.

Men trods trange kår er vores rumforskere i München optimistiske.

For det her handler også om noget vigtigere og mere jordnært, ifølge professor Martin Lades:

"At skabe en infrastruktur, der også kan gøre livet på Jorden bedre".

tirsdag den 31. juli 2012

Barn forsvundet efter kommunalt svigt

En sagsbehandlingsfejl i Esbjerg kommune fik store konsekvenser for den seksårige irakisk pige Marua. Hun er forsvundet på tredje år.

Pigen forsvandt efter at kommunens Børn- & Ungeudvalg havde truffet en forkert beslutning om, at sende hende tilbage til den biologiske mor, hun var blevet fjernet fra. Det afslører DR Nyheder i TV Avisen kl. 21.

Børns vilkår: Kommunen har et stort ansvar
Sagen vækker forargelse hos både socialministeren og organisationen Børns Vilkår, der mener, at Esbjerg kommune har et stort ansvar for pigens forsvinden.

- Esbjerg kommune har ikke ageret ordentligt fra starten af denne sag og har derfor et stort medansvar for pigens forsvinden, siger formand for Børns Vilkår, Peter Albæk til DR Nyheder.

Socialminister Karen Hækkerup (S) kalder sagen hjerteskærende og dybt tragisk.

- Der er et barn her, der har betalt en katastrofal høj pris for at det offentlige Danmark ikke fungerer godt nok, siger hun.

Chokerende beslutning
Marua er irakisk statsborger og kom til landet som spæd sammen med sin mor. Pigen blev i 2007 som 4-årig anbragt på et opholdssted for omsorgssvigtede børn i Nordjylland.

Den tidligere leder af opholdsstedet, Kim Ryberg har valgt at stå frem i TV Avisen med sagen, fordi han mener, at Esbjerg kommunen har svigtet pigen.

Ifølge Kim Ryberg blev Marua blandt andet anbragt, fordi hun angiveligt var blevet forladt af sin biologiske mor.

Men et år inde i pigens anbringelse meddelte Børn- & Ungeudvalget i Esbjerg kommune pludselig at Marua skulle sendes tilbage til sin biologiske mor. Og det kom, ifølge Kim Ryberg, som et chok for personalet på opholdsstedet.

- Vi var dybt rystede over, at kommunen ville hjemgive sådan et lille barn til en mor, der ikke engang talte barnets sprog.

Mor flygtede til Irak med pigen
Kommunens beslutning blev indklaget til landets øverste myndighed i børnesager, Ankestyrelsen. Efter en uge kom svaret: Kommunen havde begået en klar fejl. Pigen skulle ikke tilbage til sin mor.

Men da betjente fra Esbjerg Politi og en repræsentant fra Esbjerg kommune i marts 2009 ville hente Marua hos hendes mor i Esbjerg, var pigen væk.

Ifølge Politiinspektør Kaj Nielsen fra Esbjerg Politi blev pigen derfor efterlyst både nationalt og internationalt gennem Interpol. Men uden held.

Et års tid efter modtog politiet en meddelelse om, at moren var udrejst til Irak og havde taget Marua med sig.

100 sager bliver kulegravet
Sagen om den forsvundne Marua er ifølge formand for Børns Vilkår, Peter Albæk, et grelt eksempel på, hvor store konsekvenser dårlig sagsbehandling i kommunerne kan få for udsatte børn.

- Vi oplever desværre alt for tit, at kommunerne træffer nogle forkerte beslutninger som får alvorlige konsekvenser for de udsatte børn, siger han.

Esbjerg kommune er i forvejen i socialministeriets søgelys efter den såkaldte Esbjerg-sag, hvor kommunen overhørte 5 konkrete advarsler om sexmisbrug begået af en 40 årig mand.

Ankestyrelsen er netop gået i gang med at kulegrave 100 sager i kommunens familieafdeling.

-Det er fordi, at vi ved at der desværre er sket mange sagsbehandlingsfejl i Esbjerg, fejl som vi på ingen måde kan acceptere, siger Karen Hækkerup til DR Nyheder.

torsdag den 12. juli 2012

Fra Christian 4. til kartoffelmad på fire timer

Hvorfor spiser vi egentlig med kniv og gaffel? Hvordan fandt vi på at dekorere det høje smørrebrød? Og hvorfor er vi pludselig blevet en nation med vores helt egen berømte madkultur? En kulinarisk gåtur rundt i København giver både svar på de spørgsmål og smagsprøver med på vejen.

Verdens bedste restaurant ligger i Danmark. Og verdens bedste kok er dansker. Og derfor er maden noget, vi kan sælge vores land på. Sådan er det blevet. For ganske nyligt, indtil for 5-6 år siden, var der formentlig ikke mange andre mennesker i verden, der tænkte mad og Danmark i den samme sætning.

Men historien om den danske madkultur tog en markant drejning i 2004, da en flok kokke og madkyndige satte sig ned og skrev et mad-manifest. Formålet var, at skabe et nyt nordisk køkken, der "i kraft af sin velsmag og egenart kunne måle sig med de største køkkener i verden", og nogle af manifestets grundprincipper handler om at bruge lokale råvarer på rette årstid.

Og dét er samtidig overskriften på det København, man bliver præsenteret for på en guidet kulinarisk gå-tur med Copenhagen Foodtours: Fire timer, fire kilometer, forbløffende mange anekdoter og fakta om dansk historie og sammenlagt et helt måltid mad undervejs.

Smagen af Danmark
Jeg var med en onsdag i juni. Og det var to amerikanske turister fra Delaware også. Og vi fik smagt på HELE Danmark:

Oste fra Thise, sennep fra Bornholm, højt belagt smørrebrød, øl fra et mikrobryggeri, en økologisk hotdog, dessertvin på æbler, flødeboller og bolsjer, som vi har lavet dem i 120 år. Alt sammen serveret på en gåtur gennem en solbeskinnet hovedstad.

Ideen til kulinarisk gåtur er Peter Rasmussens:

- Jeg fik ideen for et halvt år siden, da jeg var på ferie i Rom med min familie. Da var jeg selv med på en kulinarisk gåtur gennem Italiens hovedstad, og straks da jeg kom hjem på hotelværelset gav jeg mig til at søge på nettet efter lignende ture i København. Men til min store overraskelse fandtes det ikke, forklarer han.

- "Så gør jeg det", var min første tanke.

Så han startede firmet Copenhagen Foodtours.

- Jeg vil præsentere det bedste af Danmark, og der skal være lidt af det hele: Øl, hotdogs, smørrebrød og lidt sødt.

Nye turister
Peter Rasmussen medgiver, at ideen nok ikke ville have kunnet føres ud i livet for 15 år siden. Så ville menuen nok have stået på frikadeller og stuvet hvidkål, og så havde turen sikkert ikke solgt så godt. Men med den nye nordiske drejning, som dansk madkultur har taget, så er der i dén grad basis for at sælge det kulinariske Danmark.

Og det er madsociolog Jon Fuglsang enig med ham i:

- Det hele starter med Noma: Der er skrevet mange artikler om Danmark på det gastronomiske område de senere år. Artikler om, at spændende kokke har fornyet det kulinariske Danmark. Der findes ikke en madkender i verden, som ikke kender Noma. Altså kåret som verdens bedste restaurant tre gange i træk - det er på niveau med El Bulli i Spanien.

Og kendskabet til Noma trækker netop en helt ny type turister til Danmark, som tidligere ikke ville være kommet.

- Der er opstået en ny kultur: Foodies, hedder de. Eller madturister. Det er en global bevægelse, som er opstået i mange vestlige lande, særligt i bymiljøerne. Det svarer lidt til folk, der går op i vin, men her går de altså op i mad, og ikke nødvendigvis dyr mad. De snakker om mad, tager billeder af mad, og ikke mindst rejser efter mad.




onsdag den 11. juli 2012

Mistanke om giftmord - nu skal Arafats rester graves op

Det palæstinensiske selvstyres præsident Mahmoud Abbas har givet tilladelse til at grave resterne af PLO-lederen Yassir Arafat op, syv år efter at han døde.

Det sker, efter at Arafats enke Suha overleverede blandt andet hans tandbørste, tøj og keffiyeh - frihedskæmperens karakteristiske sort og hvide tørklæde - til tv-stationen al-Jazeera, som har fået testet ejendelene på et schweizisk laboratorium.

LÆS OGSÅTunesien vil have hastemøde om Arafats død

I urin og blodrester på Arafats tøj fandt eksperterne rester af det radioaktive stof polonium-210, som er mest kendt for at slå den tidligere KGB-spion og senere Putin-kritiker Alexander Litvinenko ihjel.

Men schweizerne kan ikke sige, om stoffet kan have været med til at dræbe Yassir Arafat uden adgang til hans knogler, som enken Suha sent søndag besluttede at lade grave op.

Døde efter en måneds sygdom
Arafat døde 75 år gammel på et fransk militærhospital, en måned efter at han blev alvorligt syg.. Ifølge lægerne var årsagen et voldsomt hjerteanfald og en blodsygdom, hvis årsag aldrig blev ordentligt forklaret.

Straks svirrede rygter, om at han var blevet forgivet af israelerne, som i årene op til havde holdt den palæstinensiske leder i husarrest i Ramallah.

LÆS OGSÅArafats enke vil have lig undersøgt

Her var det nemt at komme til den isolerede Arafat, som gladeligt tog imod gæster og deres gaver af blandt andet søde sager, som han spontant stak i munden.
Israel har dog altid afvist at have noget at gøre med Arafats død, fordi det kun ville have gjort situationen endnu mere ustabil. De seneste beskyldninger kalder de 'vanvittige'.

Vigtigt at kende sandheden
Suha Arafat har boet i udlandet siden hendes mands død og har gennem årene afvist at lade Arafats rester undersøge, men har nu skiftet mening.

Planen er, at de schweiziske eksperter skal komme til Ramallah og tage nødvendige prøver, som kan vise, om der også er forhøjede mængder af det sjældne radioaktive stof i hans knogler.

LÆS OGSÅLaboratorium: Arafat blev forgiftet med polonium

Også selv om gravkøer på vej ned til den afdøde leder muligvis kan bringe religiøse sind i kog. Men det er vigtigere at kende sandheden end at passe på med at støde følsomme sjæle, siger talsmand for Abbas, Saeb Erekat.

»I mit hjerte har jeg altid vidst, at præsident Arafat blev dræbt. Har jeg beviser? Nej. Det er derfor, at vi vil have schweiziske eksperter til at komme og grave liget op«, siger Erekat til AP.

Usikkert om svaret kan findes
Noget lignende mener Arafats enke, Suha Arafat.

»Et hvilket som helst resultat vil være vigtig i vores søgen efter sandheden. Den er en måde at lægge det bag os som familie. Vi lukker et sår, men åbner et nyt; for hvem var ansvarlig«, siger Suha Arafat til CNN.

Under et gram polonium-210 er nok til at dræbe et menneske, men det er ikke sikkert, at en test af den palæstinensiske leders knogler giver entydige svar. Dertil er stoffets halveringstid for hurtig.

En forgiftning med stoffet resulterer i hurtige organsvigt, når lever, nyrer og knoglemarv bombarderes med radioaktive partikler. Putin-kritikeren Litvinenko mistede håret og blev blå af sin forgiftning, symptomer som Arqafat ikke udviste.




mandag den 9. juli 2012

Eftersøgning af fisker indstilles ved midnat

Helikoptere og skibe har dagen igennem eftersøgt en 68-årig mand, efter hans jolle i eftermiddags drev i land ved Langeland.
"Vi leder fortsat efter ham her i skumringen, men hvis han ikke er fundet inden midnat indstiller vi eftersøgningen," siger stabsvagten ved SOK til nyhederne.tv2.dk. På det tidspunkt vil chancerne, ifølge stabschefen, være meget små for at finde fiskeren i live.

Han tilføjer at det også er begyndt at blæse op hvilket vanskeliggøre eftersøgningen.

Jollen fyldt med fisk
Ifølge Fyns Politi var der fisk i den jolle, som mandag eftermiddag drev i land ved Spodsbjerg på det østlige Langeland.

Ulykkeligvis var der ikke noget spor af den 68-årige fisker, som mandag morgen var sejlet ud i jollen, og Fyns Politi formoder, at han er faldet over bord.

"Der er heller ingen net i jollen. Det tyder på, at han har fået røgtet sine garn og sat dem igen og så er faldet over bord i den forbindelse, eller måske har han fået et ildebefindende," siger vagtchef Lars Thede fra Fyns Politi.

torsdag den 5. juli 2012

Tour-stjerner doping-stikker Armstrong

Fem gamle Armstrong-st?tter har angiveligt stukket den tidligere Tour-konge og afsl?ret hans dopingmisbrug - samtidig indr?mmer de selv, at de har v?ret dopet. Udleveringen af Armstrong giver dem en mildere karant?ne.

Der er tale om George Hincapie, Levi Leipheimer, David Zabriskie, Christian Vande Velde og Jonathan Vaughters, der har leveret beviser til USADA (den amerikanske antidoping-organsation red.), som i ?jeblikket k?rer en dopingsag mod Lance Armstrong.

Det er den hollandske avis De Telegraaf, som skriver, at de fem, der alle har en fortid som holdkammerater med Armstrong p? US Postal-holdet, er blandt de ti indtil videre hemmeligholdte navne, som USADA bygger sagen mod 'The Tourminator' p?.

De fem har if?lge den hollandske avis' oplysninger alle indg?et en aftale med USADA, hvor de ved at indr?mme deres eget dopingmisbrug og samtidig levere beviser mod Lance Armstrong, selv bliver id?mt en mild karant?ne p? seks m?neder. Zabriskie, Hincapie, Leipheimer og Vande Velde er alle med som ryttere i dette ?rs Tour de France, mens Jonathan Vaughters st?r i spidsen for Team Garmin-Sharp som sportsdirekt?r.

L?s ogs?: Armstrong i h?rdt angreb: I er arrogante og selvfede

If?lge De Telegraaf er aftalen mellem USADA og de tidligere Armstrong-st?tter skruet sammen s?ledes, at karant?nen f?rst bliver effektueret i slutningen af september eller starten af oktober, hvilket reelt betyder, at de fire ryttere og sportsdirekt?ren ikke g?r glip af nogle n?vnev?rdigt store l?b.

L?s mere:
Lance Armstrong formelt anklaget for doping
Armstrongs lejr: Vis os vidnerne

Enhedslisten: Vi er klar til alle poster i K?benhavn

Holder den succes, Enhedslisten for ?jeblikket, kan partiet f? at Enhedslisten ville f? mellem 25 og 30 procent af stemmerne i K?benhavn, n?r der n?ste ?r skal v?re kommunalvalg.

Det viser beregninger, hvor den landsd?kkende tendens i meningsm?lingerne oms?ttes til kommunalt plan.

L?S OGS?Enhedslisten kan kn?kke Socialdemokraternes magt over K?benhavn

I K?benhavn er Enhedslistens medlem af borgerrepr?sentationen, Morten Kabell, glad for udsigterne til at blive det altdominerende parti i borgerrepr?sentationen.

?Jeg er oprigtig glad for de tal, som det ser ud til, at vi kan ende p?. Men vi har det alts? ogs? s?dan, at vi spiser br?d til. Der er l?nge til kommunalvalget, og én ting er en beregning - en anden ting er, hvordan den virkelige verden bliver?, siger han.

Samarbejde er vigtigere end overborgmesterpost
Ved sidste kommunalvalg i 2009 fik Enhedslisten 10,5 procent af stemmerne i hovedstaden. Holder forudsigelsen kan Enhedslisten blive omkring tredoblet og dermed komme i en situation, hvor partiet kan true den socialdemokratiske overborgmester, Frank Jensen, p? sin post.

Hvis I bliver st?rre end Socialdemokraterne, vil det s? v?re naturligt for Jer, at I f?r overborgmesterposten?

?Det vigtigste for Enhedslisten er, at de k?benhavnske arbejderpartier har et samlet flertal og et arbejdsdueligt flertal. S? tager vi den derfra. Jeg synes ogs?, det er vigtigt, at flertallet kommer til at basere sig b?de p? Socialdemokraterne og Enhedslisten?, siger Morten Kabell.

Ved de seneste kommunalvalg har Enhedslistens stillet med en kandidat til overborgmesterposten. Ved de sidste to valg har kandidaten v?ret nuv?rende socialborgmester Mikkel Warming, men p? grund af Enhedslistens rotationsregler, m? Warming ikke genopstille til borgerrepr?sentationen ved n?ste valg.

Medlemmerne v?lger overborgmesterkandidat
Enhedslisten har endnu ikke lagt sig fast p?, hvem der skal v?re partiets n?ste overborgmesterkandidat. Det sker f?rste ved en urafstemning blandt partiets 3.500 medlemmer i K?benhavn i januar.

?Vi g?r efter at f? et maksimalt antal poster, og vi g?r efter de bedste poster, men vi er ogs? realistiske i forhold til, at det kr?ver 28 mandater, og det kr?ver et samarbejde. Vi h?ber, at det samarbejde bliver mellem de k?benhavnske arbejderpartier. Men vi er selvf?lgelig klar til at d?kke alle poster?, siger Morten Kabell.

Efter beregningerne om Enhedslistens store fremgang er kommet frem, har de konservative i K?benhavn meddelt, at de er villige til at g? langt for at forhindre Enhedslisten i at f? magt i kommunen. K vil om n?dvendigt pege p? Socialdemokraten Frank Jensen som overborgmester.

L?S OGS?De konservative vil sikre Frank Jensen overborgmesterposten

Det har Enhedslisten ikke meget mere end et skuldertr?k til overs for.

?De konservative f?r meget, meget f? stemmer i K?benhavn. Det er vigtigst, at arbejderpartierne f?r magten igen, og det skal gerne ske mellem S, SF og Enhedslisten. S? m? vi finde ud af at fordele posterne imellem os?, siger Morten Kabell.