fredag den 17. august 2012

Valnødder giver bedre sædkvalitet





Valnødder får tilsyneladende amerikanske mænds sædceller til at svømme lidt hurtigere. Det rapporterer amerikanske forskere ved University of California i tidsskriftet Biology of Reproduction.

Det amerikanske studie omfattede til sammen 117 mænd i alderen 21-35 år og alle blev vurderet til at være sunde og raske, skriver Videnskab.dk og fortsætter:

I et randomiseret kontrolleret forsøg blev herrerne delt ind i tre grupper:

•En nøddefri gruppe
•En som spiste andre typer nødder
•Den valnøddespisende bande

Sidstnævnte satte 75 gram valnødder til livs hver dag, mens studiet foregik over 12 uger.

Grunden til, at 75 gram valnødder blev valgt, er, at en sådan mængde i tidligere studier har været nok til at ændre niveauer af fedtstoffer i blodet. Samtidig har denne mængde ikke bidraget til vægtøgning hos raske, unge mænd, ifølge en pressemeddelelse fra Society for the Study of Reproduction.

Det gode med valnødder er, at de kun indeholder lidt mættet fedt, samtidig med at de er rige på flerumættede fedtsyrer, og at disse nødder desuden indeholder omega 3-fedtsyren alfa-linolen (ALA).

Sunde fedtsyrer
Og netop flerumættede fedtsyrer er meget vigtige blandt andet for, at mandens sperm modnes korrekt, påpeger Wendie Robbins og kolleger ved University of California.

De ville derfor tjekke, om unge herrer med en vestlig kost kunne højde sædkvaliteten med indtag af valnødder. I en vestlig kost snakker vi gerne om ganske meget kød, mættet fedt og søde sager. Og som regel for lidt af de sundere fedtsyrer.

Efter tre måneder så forskerne hverken en ændring i vægt eller aktivitetsniveau.

Men til gengæld observerede de, at de mænd, som spiste deres valnødder, havde tydeligt højere niveauer af omega 6- og omega 3-fedtsyrer - og havde sperm af højere kvalitet.

Alligevel er det at gnaske valnødder ikke altid er det samme som at svinge en tryllestav og få en højere frugtbarhed.

Forskerne understreger, at det fortsat er uvist, om nøddefordelen vil gælde for mænd, der har fertilitetsproblemer – og om effekten vil give udslag i øget frugtbarhed.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar