fredag den 19. oktober 2012

GOTO: Googles DART sprog efter 1 år

På GOTO konferencen for et år siden annoncerede Google deres bud på et programmeriengssprog som kan erstatte JavaScript på internettet. I formiddags snakkede Googles Kasper Lund igen om DART på samme konference i Århus. Det blev både til en statusopgørelse efter sprogets første leveår samt en introduktion til nogle af de compileroptimeringsteknikker som Google holdet har brugt.

Målet med DART er at erstatte JavaScript som det foretrukne browser-sprog på internettet. Det motiveres af JavaScripts uheldige egenskaber som det ser ud til aldrig bliver ændret. DART udmærker sig fremfor JavaScript ved bl.a. at have frivillig kontrol af typer, klasser med traditionel single-inheritance samt mere konsistente scope-semantics. Derudover er det målet at DART skal være hurtigere end JavaScript og dermed være med til at løse problemet med opstartstiden af mobile webapplikationer som stadig er langt fra på niveau med native apps.

Kasper Lund forklarede under sit foredrag hvordan man enten kan compile DART til JavaScript som kan køre i alle moderne browsere eller man kan køre DART direkte fra en virtuel maskine som indtil videre kun er bygget ind i en særlig udviklerversion af Googles egen Chrome browser. Det er tydeligvis Googles håb at også andre browserproducenter vil indbygge direkte understøttelse for DART, men det var ikke noget Kasper Lund selv nævnte. Og da det blev spurgt fra publikum om Google havde fået henvendelser fra andre browserproducenter som kunne være interesserede, havde kasper brug for lidt betænkningstid inden han måtte svare diplomatisk at det stadig var meget tidligt for sproget. Altså ingen udsigt til bred adoption foreløbelig.

Et slide viste at JavaScript genereret med DART compileren i de fleste tilfælde stadig ikke er lige så hurtigt som håndskrevet optimeret JavaScript. Men DART som kører direkte i den virtuelle maskine er faktisk hurtigere end JavaScript i V8 motoren.

Det bliver spændende at følge med i om DART pludselig får vind i sejlene. Googles GO programmeringssprog havde jo også en meget langsom start, men oplever lige nu en kæmpe stigning i popularitet. Så intet er afgjort.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar