tirsdag den 31. juli 2012

Barn forsvundet efter kommunalt svigt

En sagsbehandlingsfejl i Esbjerg kommune fik store konsekvenser for den seksårige irakisk pige Marua. Hun er forsvundet på tredje år.

Pigen forsvandt efter at kommunens Børn- & Ungeudvalg havde truffet en forkert beslutning om, at sende hende tilbage til den biologiske mor, hun var blevet fjernet fra. Det afslører DR Nyheder i TV Avisen kl. 21.

Børns vilkår: Kommunen har et stort ansvar
Sagen vækker forargelse hos både socialministeren og organisationen Børns Vilkår, der mener, at Esbjerg kommune har et stort ansvar for pigens forsvinden.

- Esbjerg kommune har ikke ageret ordentligt fra starten af denne sag og har derfor et stort medansvar for pigens forsvinden, siger formand for Børns Vilkår, Peter Albæk til DR Nyheder.

Socialminister Karen Hækkerup (S) kalder sagen hjerteskærende og dybt tragisk.

- Der er et barn her, der har betalt en katastrofal høj pris for at det offentlige Danmark ikke fungerer godt nok, siger hun.

Chokerende beslutning
Marua er irakisk statsborger og kom til landet som spæd sammen med sin mor. Pigen blev i 2007 som 4-årig anbragt på et opholdssted for omsorgssvigtede børn i Nordjylland.

Den tidligere leder af opholdsstedet, Kim Ryberg har valgt at stå frem i TV Avisen med sagen, fordi han mener, at Esbjerg kommunen har svigtet pigen.

Ifølge Kim Ryberg blev Marua blandt andet anbragt, fordi hun angiveligt var blevet forladt af sin biologiske mor.

Men et år inde i pigens anbringelse meddelte Børn- & Ungeudvalget i Esbjerg kommune pludselig at Marua skulle sendes tilbage til sin biologiske mor. Og det kom, ifølge Kim Ryberg, som et chok for personalet på opholdsstedet.

- Vi var dybt rystede over, at kommunen ville hjemgive sådan et lille barn til en mor, der ikke engang talte barnets sprog.

Mor flygtede til Irak med pigen
Kommunens beslutning blev indklaget til landets øverste myndighed i børnesager, Ankestyrelsen. Efter en uge kom svaret: Kommunen havde begået en klar fejl. Pigen skulle ikke tilbage til sin mor.

Men da betjente fra Esbjerg Politi og en repræsentant fra Esbjerg kommune i marts 2009 ville hente Marua hos hendes mor i Esbjerg, var pigen væk.

Ifølge Politiinspektør Kaj Nielsen fra Esbjerg Politi blev pigen derfor efterlyst både nationalt og internationalt gennem Interpol. Men uden held.

Et års tid efter modtog politiet en meddelelse om, at moren var udrejst til Irak og havde taget Marua med sig.

100 sager bliver kulegravet
Sagen om den forsvundne Marua er ifølge formand for Børns Vilkår, Peter Albæk, et grelt eksempel på, hvor store konsekvenser dårlig sagsbehandling i kommunerne kan få for udsatte børn.

- Vi oplever desværre alt for tit, at kommunerne træffer nogle forkerte beslutninger som får alvorlige konsekvenser for de udsatte børn, siger han.

Esbjerg kommune er i forvejen i socialministeriets søgelys efter den såkaldte Esbjerg-sag, hvor kommunen overhørte 5 konkrete advarsler om sexmisbrug begået af en 40 årig mand.

Ankestyrelsen er netop gået i gang med at kulegrave 100 sager i kommunens familieafdeling.

-Det er fordi, at vi ved at der desværre er sket mange sagsbehandlingsfejl i Esbjerg, fejl som vi på ingen måde kan acceptere, siger Karen Hækkerup til DR Nyheder.

torsdag den 12. juli 2012

Fra Christian 4. til kartoffelmad på fire timer

Hvorfor spiser vi egentlig med kniv og gaffel? Hvordan fandt vi på at dekorere det høje smørrebrød? Og hvorfor er vi pludselig blevet en nation med vores helt egen berømte madkultur? En kulinarisk gåtur rundt i København giver både svar på de spørgsmål og smagsprøver med på vejen.

Verdens bedste restaurant ligger i Danmark. Og verdens bedste kok er dansker. Og derfor er maden noget, vi kan sælge vores land på. Sådan er det blevet. For ganske nyligt, indtil for 5-6 år siden, var der formentlig ikke mange andre mennesker i verden, der tænkte mad og Danmark i den samme sætning.

Men historien om den danske madkultur tog en markant drejning i 2004, da en flok kokke og madkyndige satte sig ned og skrev et mad-manifest. Formålet var, at skabe et nyt nordisk køkken, der "i kraft af sin velsmag og egenart kunne måle sig med de største køkkener i verden", og nogle af manifestets grundprincipper handler om at bruge lokale råvarer på rette årstid.

Og dét er samtidig overskriften på det København, man bliver præsenteret for på en guidet kulinarisk gå-tur med Copenhagen Foodtours: Fire timer, fire kilometer, forbløffende mange anekdoter og fakta om dansk historie og sammenlagt et helt måltid mad undervejs.

Smagen af Danmark
Jeg var med en onsdag i juni. Og det var to amerikanske turister fra Delaware også. Og vi fik smagt på HELE Danmark:

Oste fra Thise, sennep fra Bornholm, højt belagt smørrebrød, øl fra et mikrobryggeri, en økologisk hotdog, dessertvin på æbler, flødeboller og bolsjer, som vi har lavet dem i 120 år. Alt sammen serveret på en gåtur gennem en solbeskinnet hovedstad.

Ideen til kulinarisk gåtur er Peter Rasmussens:

- Jeg fik ideen for et halvt år siden, da jeg var på ferie i Rom med min familie. Da var jeg selv med på en kulinarisk gåtur gennem Italiens hovedstad, og straks da jeg kom hjem på hotelværelset gav jeg mig til at søge på nettet efter lignende ture i København. Men til min store overraskelse fandtes det ikke, forklarer han.

- "Så gør jeg det", var min første tanke.

Så han startede firmet Copenhagen Foodtours.

- Jeg vil præsentere det bedste af Danmark, og der skal være lidt af det hele: Øl, hotdogs, smørrebrød og lidt sødt.

Nye turister
Peter Rasmussen medgiver, at ideen nok ikke ville have kunnet føres ud i livet for 15 år siden. Så ville menuen nok have stået på frikadeller og stuvet hvidkål, og så havde turen sikkert ikke solgt så godt. Men med den nye nordiske drejning, som dansk madkultur har taget, så er der i dén grad basis for at sælge det kulinariske Danmark.

Og det er madsociolog Jon Fuglsang enig med ham i:

- Det hele starter med Noma: Der er skrevet mange artikler om Danmark på det gastronomiske område de senere år. Artikler om, at spændende kokke har fornyet det kulinariske Danmark. Der findes ikke en madkender i verden, som ikke kender Noma. Altså kåret som verdens bedste restaurant tre gange i træk - det er på niveau med El Bulli i Spanien.

Og kendskabet til Noma trækker netop en helt ny type turister til Danmark, som tidligere ikke ville være kommet.

- Der er opstået en ny kultur: Foodies, hedder de. Eller madturister. Det er en global bevægelse, som er opstået i mange vestlige lande, særligt i bymiljøerne. Det svarer lidt til folk, der går op i vin, men her går de altså op i mad, og ikke nødvendigvis dyr mad. De snakker om mad, tager billeder af mad, og ikke mindst rejser efter mad.




onsdag den 11. juli 2012

Mistanke om giftmord - nu skal Arafats rester graves op

Det palæstinensiske selvstyres præsident Mahmoud Abbas har givet tilladelse til at grave resterne af PLO-lederen Yassir Arafat op, syv år efter at han døde.

Det sker, efter at Arafats enke Suha overleverede blandt andet hans tandbørste, tøj og keffiyeh - frihedskæmperens karakteristiske sort og hvide tørklæde - til tv-stationen al-Jazeera, som har fået testet ejendelene på et schweizisk laboratorium.

LÆS OGSÅTunesien vil have hastemøde om Arafats død

I urin og blodrester på Arafats tøj fandt eksperterne rester af det radioaktive stof polonium-210, som er mest kendt for at slå den tidligere KGB-spion og senere Putin-kritiker Alexander Litvinenko ihjel.

Men schweizerne kan ikke sige, om stoffet kan have været med til at dræbe Yassir Arafat uden adgang til hans knogler, som enken Suha sent søndag besluttede at lade grave op.

Døde efter en måneds sygdom
Arafat døde 75 år gammel på et fransk militærhospital, en måned efter at han blev alvorligt syg.. Ifølge lægerne var årsagen et voldsomt hjerteanfald og en blodsygdom, hvis årsag aldrig blev ordentligt forklaret.

Straks svirrede rygter, om at han var blevet forgivet af israelerne, som i årene op til havde holdt den palæstinensiske leder i husarrest i Ramallah.

LÆS OGSÅArafats enke vil have lig undersøgt

Her var det nemt at komme til den isolerede Arafat, som gladeligt tog imod gæster og deres gaver af blandt andet søde sager, som han spontant stak i munden.
Israel har dog altid afvist at have noget at gøre med Arafats død, fordi det kun ville have gjort situationen endnu mere ustabil. De seneste beskyldninger kalder de 'vanvittige'.

Vigtigt at kende sandheden
Suha Arafat har boet i udlandet siden hendes mands død og har gennem årene afvist at lade Arafats rester undersøge, men har nu skiftet mening.

Planen er, at de schweiziske eksperter skal komme til Ramallah og tage nødvendige prøver, som kan vise, om der også er forhøjede mængder af det sjældne radioaktive stof i hans knogler.

LÆS OGSÅLaboratorium: Arafat blev forgiftet med polonium

Også selv om gravkøer på vej ned til den afdøde leder muligvis kan bringe religiøse sind i kog. Men det er vigtigere at kende sandheden end at passe på med at støde følsomme sjæle, siger talsmand for Abbas, Saeb Erekat.

»I mit hjerte har jeg altid vidst, at præsident Arafat blev dræbt. Har jeg beviser? Nej. Det er derfor, at vi vil have schweiziske eksperter til at komme og grave liget op«, siger Erekat til AP.

Usikkert om svaret kan findes
Noget lignende mener Arafats enke, Suha Arafat.

»Et hvilket som helst resultat vil være vigtig i vores søgen efter sandheden. Den er en måde at lægge det bag os som familie. Vi lukker et sår, men åbner et nyt; for hvem var ansvarlig«, siger Suha Arafat til CNN.

Under et gram polonium-210 er nok til at dræbe et menneske, men det er ikke sikkert, at en test af den palæstinensiske leders knogler giver entydige svar. Dertil er stoffets halveringstid for hurtig.

En forgiftning med stoffet resulterer i hurtige organsvigt, når lever, nyrer og knoglemarv bombarderes med radioaktive partikler. Putin-kritikeren Litvinenko mistede håret og blev blå af sin forgiftning, symptomer som Arqafat ikke udviste.




mandag den 9. juli 2012

Eftersøgning af fisker indstilles ved midnat

Helikoptere og skibe har dagen igennem eftersøgt en 68-årig mand, efter hans jolle i eftermiddags drev i land ved Langeland.
"Vi leder fortsat efter ham her i skumringen, men hvis han ikke er fundet inden midnat indstiller vi eftersøgningen," siger stabsvagten ved SOK til nyhederne.tv2.dk. På det tidspunkt vil chancerne, ifølge stabschefen, være meget små for at finde fiskeren i live.

Han tilføjer at det også er begyndt at blæse op hvilket vanskeliggøre eftersøgningen.

Jollen fyldt med fisk
Ifølge Fyns Politi var der fisk i den jolle, som mandag eftermiddag drev i land ved Spodsbjerg på det østlige Langeland.

Ulykkeligvis var der ikke noget spor af den 68-årige fisker, som mandag morgen var sejlet ud i jollen, og Fyns Politi formoder, at han er faldet over bord.

"Der er heller ingen net i jollen. Det tyder på, at han har fået røgtet sine garn og sat dem igen og så er faldet over bord i den forbindelse, eller måske har han fået et ildebefindende," siger vagtchef Lars Thede fra Fyns Politi.

torsdag den 5. juli 2012

Tour-stjerner doping-stikker Armstrong

Fem gamle Armstrong-st?tter har angiveligt stukket den tidligere Tour-konge og afsl?ret hans dopingmisbrug - samtidig indr?mmer de selv, at de har v?ret dopet. Udleveringen af Armstrong giver dem en mildere karant?ne.

Der er tale om George Hincapie, Levi Leipheimer, David Zabriskie, Christian Vande Velde og Jonathan Vaughters, der har leveret beviser til USADA (den amerikanske antidoping-organsation red.), som i ?jeblikket k?rer en dopingsag mod Lance Armstrong.

Det er den hollandske avis De Telegraaf, som skriver, at de fem, der alle har en fortid som holdkammerater med Armstrong p? US Postal-holdet, er blandt de ti indtil videre hemmeligholdte navne, som USADA bygger sagen mod 'The Tourminator' p?.

De fem har if?lge den hollandske avis' oplysninger alle indg?et en aftale med USADA, hvor de ved at indr?mme deres eget dopingmisbrug og samtidig levere beviser mod Lance Armstrong, selv bliver id?mt en mild karant?ne p? seks m?neder. Zabriskie, Hincapie, Leipheimer og Vande Velde er alle med som ryttere i dette ?rs Tour de France, mens Jonathan Vaughters st?r i spidsen for Team Garmin-Sharp som sportsdirekt?r.

L?s ogs?: Armstrong i h?rdt angreb: I er arrogante og selvfede

If?lge De Telegraaf er aftalen mellem USADA og de tidligere Armstrong-st?tter skruet sammen s?ledes, at karant?nen f?rst bliver effektueret i slutningen af september eller starten af oktober, hvilket reelt betyder, at de fire ryttere og sportsdirekt?ren ikke g?r glip af nogle n?vnev?rdigt store l?b.

L?s mere:
Lance Armstrong formelt anklaget for doping
Armstrongs lejr: Vis os vidnerne

Enhedslisten: Vi er klar til alle poster i K?benhavn

Holder den succes, Enhedslisten for ?jeblikket, kan partiet f? at Enhedslisten ville f? mellem 25 og 30 procent af stemmerne i K?benhavn, n?r der n?ste ?r skal v?re kommunalvalg.

Det viser beregninger, hvor den landsd?kkende tendens i meningsm?lingerne oms?ttes til kommunalt plan.

L?S OGS?Enhedslisten kan kn?kke Socialdemokraternes magt over K?benhavn

I K?benhavn er Enhedslistens medlem af borgerrepr?sentationen, Morten Kabell, glad for udsigterne til at blive det altdominerende parti i borgerrepr?sentationen.

?Jeg er oprigtig glad for de tal, som det ser ud til, at vi kan ende p?. Men vi har det alts? ogs? s?dan, at vi spiser br?d til. Der er l?nge til kommunalvalget, og én ting er en beregning - en anden ting er, hvordan den virkelige verden bliver?, siger han.

Samarbejde er vigtigere end overborgmesterpost
Ved sidste kommunalvalg i 2009 fik Enhedslisten 10,5 procent af stemmerne i hovedstaden. Holder forudsigelsen kan Enhedslisten blive omkring tredoblet og dermed komme i en situation, hvor partiet kan true den socialdemokratiske overborgmester, Frank Jensen, p? sin post.

Hvis I bliver st?rre end Socialdemokraterne, vil det s? v?re naturligt for Jer, at I f?r overborgmesterposten?

?Det vigtigste for Enhedslisten er, at de k?benhavnske arbejderpartier har et samlet flertal og et arbejdsdueligt flertal. S? tager vi den derfra. Jeg synes ogs?, det er vigtigt, at flertallet kommer til at basere sig b?de p? Socialdemokraterne og Enhedslisten?, siger Morten Kabell.

Ved de seneste kommunalvalg har Enhedslistens stillet med en kandidat til overborgmesterposten. Ved de sidste to valg har kandidaten v?ret nuv?rende socialborgmester Mikkel Warming, men p? grund af Enhedslistens rotationsregler, m? Warming ikke genopstille til borgerrepr?sentationen ved n?ste valg.

Medlemmerne v?lger overborgmesterkandidat
Enhedslisten har endnu ikke lagt sig fast p?, hvem der skal v?re partiets n?ste overborgmesterkandidat. Det sker f?rste ved en urafstemning blandt partiets 3.500 medlemmer i K?benhavn i januar.

?Vi g?r efter at f? et maksimalt antal poster, og vi g?r efter de bedste poster, men vi er ogs? realistiske i forhold til, at det kr?ver 28 mandater, og det kr?ver et samarbejde. Vi h?ber, at det samarbejde bliver mellem de k?benhavnske arbejderpartier. Men vi er selvf?lgelig klar til at d?kke alle poster?, siger Morten Kabell.

Efter beregningerne om Enhedslistens store fremgang er kommet frem, har de konservative i K?benhavn meddelt, at de er villige til at g? langt for at forhindre Enhedslisten i at f? magt i kommunen. K vil om n?dvendigt pege p? Socialdemokraten Frank Jensen som overborgmester.

L?S OGS?De konservative vil sikre Frank Jensen overborgmesterposten

Det har Enhedslisten ikke meget mere end et skuldertr?k til overs for.

?De konservative f?r meget, meget f? stemmer i K?benhavn. Det er vigtigst, at arbejderpartierne f?r magten igen, og det skal gerne ske mellem S, SF og Enhedslisten. S? m? vi finde ud af at fordele posterne imellem os?, siger Morten Kabell.